نه بک لینک خریدن مرده است و نه بک لینک ساختن. بک لینک همچنان مهمترین فاکتور اعتباردهی گوگل به وبسایتهاست. چگونگی و کیفیتسنجی أن، با آپدیتهای الگوریتمی تغییر کرده و پیچیدهتر شده است. اما هرگز به معنای کم رنگ شدن تاثیر بک لینک نیست.
لینک سازی، استراتژیها و تکنیکهای بسیاری دارد. در اینجا، مفهوم استراتژی لینک سازی را مرور میکنم و یکی از تکنیکها را تشریح میکنم. بسته به وضعیت رقابت و وبسایت شما، ممکن است اجرای همین روش، به تنهایی شما را به هدف برساند.

استراتژی لینک سازی
برای لینک سازی به تحقیقات اولیه نیاز دارید. باید بدانید رقبا چه تعداد بک لینک و با چه کیفیتی دارند. ابزارهای بسیاری قابل استفاده هستند. Ahrefs، Semrush، Majestic و Moz شاید معروفترین باشند. پس از تخمین تعداد بکلینکها، کیفیت آنها را با سنجههایی مثل تعداد C-Blocks IPs، Referring Domains و متریکهایی مثل Trust Flow و Citation Flow در وبسایت مجستیک، بررسی کنید.
تحقیقات باید تعداد و کیفیت بکلینکهای مورد نیاز شما را مشخص کند. همچنین باید بدانید در چه بازهای و با چه ریتمی، بکلینکها را افزایش دهید. باید انواع بکلینکها را بشناسید و بدانید چه تعداد از کدام نوع و در چه زمانی نیاز دارید.
استراتژی لینک سازی، نقشهٔ راهی برای تمام تکنیکهای اجرایی خواهد بود.
لینک سازی شبکهای (شبکهٔ وبلاگهای اختصاصی / Private Blog Network / PBN)
لینک سازی شبکهای، به اندازهٔ خود سئو عمر دارد. بله. میتوان با ایجاد شبکهای از لینکدهی، به وبسایت هدف اعتبار تزریق کرد.
در سالهای ابتدایی سئو، اهل فن، با تهیهٔ یک سرور، یک اسکریپت و تعدادی دامنه، وبسایتهایی میساختند که تنها هدفشان، لینک دادن به وبسایت مقصد بود. آن زمان، کیفیتسنجی بکلینکها، به خوبی و پیچیدگی الان نبود. بنابراین وبسایتهای بسیاری با استفاده از یک فرمول تکراری، رتبه میگرفتند و کسی هم جلودارشان نبود.
اما این قصه، سالهاست به پایان رسیده است. دیگر شبکهٔ «وبلاگهای» اختصاصی عبارت درستی نیست. شاید شبکهٔ «صفحات» اختصاصی صحیحتر باشد. اکنون میتوان با مدلسازی لینکدهی و ایجاد صفحات گوناگون در وبسایتهای مختلف، شبکهٔ مفیدی ایجاد کرد.
اما تقریبا هیچ کس نمیتواند با تعدادی وبسایت خالی از محتوا، به هدفش برسد. بیشترین تعداد پنالتیها (Manual Actions) بر وبسایتها، به دلیل استفاده از بکلینکهای اسپم رخ میدهد. بنابراین اگر آشنایی تخصصی با موضوع ندارید، تقلیل دادن سئو به لینک گرفتن از وبلاگهای شبکهای، میتواند به قیمت پنالتی شدن و از دست رفتن دامنهٔ شما تمام شود.
در عین حال، این شبکهها هنوز نمردهاند. من شخصا برای ۶ ماههٔ اول وبسایت، هیچگاه بدون استفاده از این شبکهها سئو را شروع نمیکنم. و گاهی به عنوان یک تکنیک بلند مدت هم از آنها استفاده میکنم.
چگونگی ارتباط این شبکه، مشخصات فنی وبسایتها و شیوهٔ لینکدهی، برخی از مواردی هستند که باید در ایجاد شبکهٔ صفحات اختصاصی مورد توجه باشند.

جریمههای گوگل
وبسایتها به خاطر محتوای تکراری (Duplicate Content)، زیرساخت فنی نامناسب یا کیفیت پایین محتوا پنالتی یا جریمه نمیشوند.
اغلب اوقات دیدهام که کاهش اعتبار وبسایت، با پنالتی اشتباه گرفته میشود.
پنالتی گوگل در واقع به حالتی گفته میشود که گوگل، وبسایت را مقایر با قواعد و آییننامههای خودش (Webmaster Guidelines) میبیند. و یک اپراتور، به صورت دستی (Manual Action)، وبسایت شما را جریمه میکند. در این حالت، پیغام مشخصی در گوگل سرچ کنسول وجود خواهد داشت که این مورد را اعلام میکند. وبسایت پنالتی شده، به کلی از نتایج جستجو حذف میشود و باید پس از یافتن و رفع مشکل، درخواست بازبینی برای گوگل ارسال کند.

در حالت بعدی، وبسایت شما به دلیل رعایت نکردن اصول سئو، یا عدم تطابق با آپدیتهای جدید، مورد کملطفی گوگل قرار میگیرد. مثلا وبسایت، صفحات تکراری بسیاری دارد که باعث شده چرخهٔ اعتبار در آن با مشکل مواجه شود. گوگل شما را به این دلیل، جریمه نمیکند، بلکه شما هستید که شرایط مناسب را ایجاد نکردهاید. در این میان اگر به شکل اصولی پیش نرفته باشید، ممکن است آپدیتی از راه برسد و اوضاع را بدتر کند.
یکی از موارد رایج که موجب جریمههای دستی میشود، سیگنالهای اسپم در رابطه با بکلینکهاست. بنابراین، بسیار مهم است که بدانید دربارهٔ لینکسازی چه میکنید.

رپورتاژ برای سئو
خرید و درج رپورتاژ آگهی، ممکن است به قصد افزایش آگاهی از برند، جذب مخاطبان مستقیم یا اهداف دیگر اتفاق بیفتد. بهترین نسخه، همسو کردن این اهداف با یکدیگر است.
اما از بُعد فواید مستقیم سئویی در رپورتاژها، تقریبا چیزی به جز بک لینک وجود ندارد.
در این رابطه، اشتباه رایجی در وب فارسی رخ میدهد.
بسیاری وبسایتها به قصد سئو، رپورتاژهای خود را در وبسایتهای بسیار گران یا رسانههای اسمدار منتشر میکنند؛ بدون آنکه مقاصد بازاریابی موازی داشته باشند. به زبان دیگر، اگر تنها قصد شما از درج آگهی، بهبود رتبهها در گوگل است، همیشه نیاز نیست رپورتاژها را در ایسنا، خبرآنلاین، الف و وبسایتهای گران منتشر کنید. هرچند بک لینک از وبسایتهای برند شده در گوگل، مزایای خودش را دارد.
شرایط صفحات وبسایت ناشر و سنجههای مرتبطی برای تصمیمگیری وجود دارند. نیازی نیست گرانترینها را انتخاب کنید. تقریبا ارتباط مستقیمی به کیفیت و میزان اثرگذاری نخواهد داشت.

چند توصیهٔ کوتاه قبل از خرید رپورتاژ
– رپورتاژها باید به شکل بسته، اما در یک ریتم متناسب منتشر شوند.
– هیچگاه ابتدای پروسهٔ سئو، بهترین زمان برای انتشار رپورتاژ نیست.
– شرایط فنی وبسایت و متن رپورتاژ فوقالعاده مهم هستند و میتوانند سرنوشتساز باشند. اگر وبسایت به درستی در دسترس گوگل نباشد، اعتبار را بیهوده یا با حداقل بهرهبرداری تزریق خواهید کرد.
– معمولا هیچ بستهٔ از پیش آمادهای، دقیقا نیاز شما را برطرف نخواهد کرد.
– تعداد، ابدا ارجحیت ندارد. اصلا وارد کردن ناگهانی حجم بالایی از بک لینک به وبسایت، میتواند کشنده باشد.
– کیفیتسنجی وبسایتها ممکن است کمی سخت باشد. اگر گیج شدید، با بررسی رقبا آغاز کنید.
– بدون درک سنجهها و فاکتورهای معنادار، قادر به کیفیتسنجی دقیق نخواهید بود.